Polkunavigaattoria testaamassa

Tampere Trail Running -sivusto tarjoaa paikallisen polkujuoksuyhteisön keräämiä parhaita polkujuoksureittejä Pirkanmaan ja lähimaakuntien alueelta. Kukin polku esitellään omalla sivullaan karttanäkymän, statistiikan ja vapaamuotoisen esittelyn kera. Tämän lisäksi sivulta saa ladattua reitin gpx-tiedoston. Mutta mitä ihmettä sillä tehdään?

Alkuviikosta näin mielenkiintoisen uuden reitin TTR:n Facebook-ryhmässä. Hanne Koskelan jakama Kivikeskun polkulenkki sattui melko lähelle omaa asuinpaikkaani ja muutenkin tiesin Lamminpään alueen mukavaksi treenialueeksi. Monimutkaisen polkujuoksureitin opettelu etukäteen karttaa tutkimalla ei oikein onnistu ja tähän hätään ei opastakaan ollut reitille tarjolla. Päätin tällä kertaa kokeilla digitaalista apuria lenkille oppaaksi.

Muutamien kokeilujen jälkeen päädyin testaamaan polkunavigaattoria nimeltä BikeGPX, joka on saatavilla sekä iOS- että Android-puhelimille ilmaiseksi (itselläni iPhone). Sitten lenkkivarusteet päälle ja kohti aloituspaikkaa Lamminpään retkeilymajaa.

Parkkipaikalla menen puhelimen selaimella osoitteeseen https://tamperetrailrunning.fi ja navigoin Kivikeskun reittiesittelyyn. Painan latauslinkkiä Kivikesku.gpx jolloin tiedosto latautuu puhelimeen ja selain tarjoaa linkin ”Avaa apissa BikeGPX” jota painan. BikeGPX-sovellus aukeaa ja Kivikesku.gpx näkyy nyt ”All routes” -listassa. Painan nyt Kivikesku.gpx reittiä ja karttanäkymä aukeaa paljastaen koko edessä olevan urakan. Painan ”Start riding” jolloin navigointi käynnistyy.

Lähden hölköttelemään parkkipaikalta ylämäkeen kohti Teivon raviradan vieressä kulkevaa harjua puhelin kädessäni. Ilma on lämpimin tähän mennessä koko vuonna +23C. Sortseilla ja t-paidalla mennään tässä kelissä. Otin mukaan pienen juomarepun lämpimän kelin vuoksi. Jätin tarkoituksella säärystimet ja gaitersit kotiin, sillä arvelin että tällä polulla niille ei olisi juurikaan tarvetta. Toisin oli viime viikonlopun Bodom Traililla, jossa mentiin suossa polvia myöten ja välillä kalliota ylös nelivedolla 🙂

Löydän polun alkupisteelle mukavasti ja puhelimessa edessä oleva reitti näkyy paksuna punaisena viivana. Tuntuma on hyvin samanlainen kuin autonavigaattoreissa 3D-näkymineen kaikkineen. Kulku on helppoa neulaspolkua ja matka etenee kuin leikitellen. 21km polulla on minulle normaalin pitkiksen luokkaa, jonka juoksen kerran viikossa. Yleensä viikonloppuisin on näille aikaa.

bikegpx-1

Reittiä on helppo seurata välillä puhelinta vilkaisemalla. Etenkin risteyskohdissa tulee kaivettua puhelin esiin sortsintaskusta. Huomaan, että pysyn täydellisesti reitillä jos haluan. Jolkottelen pikkuhiljaa Pikku-Ahvenistolle ja ohitan laavulla makkaraa paistavan perheen.

Laavulta reitti kääntyy metsään ja jatkuu pienempää polkua pitkin kohti sisarjärveä nimeltä Iso-Ahvenisto. Iso-Ahveniston järveä sivutaan pikaisesti ja matkaa tehdään nyt retken varsinaisen pääkohteen Kivikeskun luo. Polut ovat selkeästi vähemmän taivallettuja ja välillä saa raivata tietä oksien ja risujen läpi. Metsäinen polku on upea ja ilta-auringon paiste korostaa luonnon kauneutta. Hyvin suunniteltu reitti välttää suorinta hiekkatietä ja kiertää pienen ketunlenkin polkujen kautta Kivikeskun rantaan.

Lähden kiertämään Kivikeskua oikealta puolelta ympäri. Polku on hankalampaa kulkea ja muuttuu vetiseksi. Pääsen järven toiseen päähän ja huomaan olevani suolla. Nyt mennään kengät reilusti kastellen mättäältä toiselle. Bodom palaa nyt kirkkaana mieleen. Osuutta kestää kuitenkin vain vähän matkaa ja palaan pian järven alkupäähän. Nuoripari istuu nuotiolla ja ihmettelee metsästä kengät märkänä juoksevaa miestä. Vaihdamme muutaman sanan ja lähden Kivikeskulta paluumatkalle. Tultu reitti on tuoreena mielessä ja tarvitsen vain vähän navigaattorin apua, mutta tuntuu turvalliselta että ohjeita saa tarvittaessa.

Paluumatkalla poikkean tarkoituksella reitiltä kolmostien kohdalla, jotta näen miten navigaattori reagoi. Tulee pieni äänimerkki ja ilmoitus, että olen poistunut reitiltä. Juoksen kohti Lamminpäätä, mutta eri polkua pitkin jonkin matkaa. Kun palaan reitille niin navigaattori antaa taas pienen äänimerkin ja ilmoittaa minun olevan reitillä. Loppumatka sujuu mukavasti ja puhelin saa olla sortsintaskussa tarpeettomana tutuissa maastoissa. Saavun takaisin parkkipaikalle 2:44 ajassa.

Yhteenvetona reissusta täytyy sanoa että oli kyllä mukava juosta tämä polku. Navigaattorina BikeGPX hoiti hommansa hyvin ja harvinaisena piirteenä ohjelmistossa on, että se on yksinkertainen käyttää. Avaa vain gpx-tiedosto ja lähde seuraamaan reittiä. Jos huonoja puolia listataan niin taustakartta on köyhä eikä sitä pysty vaihtamaan. Ohjelmasta on maksullinenkin versio, mutta siihen en ole ehtinyt vielä tutustua.

Metsään mennessä navigaattorin varassa kannattaa huolehtia siitä, että akkua on riittävästi ja myös varavirtaa kannattaa pakata mukaan. Mikään erityisen virtasyöppö BikeGPX ei tuntunut olevan ja tuollaisen kolmituntisen jälkeen puhelin ilmoitti vielä 50% akusta olevan jäljellä vaikka päällä oli myös Endomondo koko juoksun ajan. Näillä vinkeillä ei muuta kuin kokeilemaan uusia reittejä TTR-sivustolta ja hyviä uusia polkuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s