TTR-leiri Helvetinjärven kansallispuistossa 26-28.4.2019

Tampere Trail Runningin väki vietti mukavan viikonlopun Helvetinjärven kansallispuiston maisemissa pohjoisella Pirkanmaalla. Olimme vuokranneet perjantain ja lauantain väliseksi yöksi Haukkajärven rannalta Metsähallituksen Hiedan majan saunoineen, joka on aivan Haukanhiedan yleisen uimarannan ja retkeilypaikan vieressä.

Haukkajärvi oli perjantaina vielä heikosti jäässä.

Perjantaiksi porukkaa tuli Haukanhietaan noin viisi tai kuusi ihmistä ja jäätäkin järvessä vielä oli. Paikallisoppaat tulivat vain moikkaamaan ja menivät kotiin yöksi saunomisen jälkeen ja kaukaa saapuneet kävivät joko tekemässä erityyppisiä rogainingharjoitteita Raju Roga Helvetinjärvi kartalla tai sitten tunnustelua polkuihin välillä Haukanhieta ja Helvetinkolu. Viikkoa ennen leiriä olimme saaneet paikallisoppaalta varoittelevan turistimatkalaisten karkoitteluviestin: Lunta olisi yli polveen, ei mitään jakoa alle kymmenen minuutin kilometrivauhtiin ja täällä voi harjoitella napaolosuhteiden ultramatkoille! Kieltämättä kohteen parkkipaikalta näkynyt metsätien pätkä vahvisti ennakkoviestin sanomaa: nastat olisivat välttämättömät.

Haukanhiedan parkkipaikan viereinen tienpätkä oli vielä jäinen.

Mutta kun saimme tunnustelupartiot liikkeelle, totesimme telepaattisin viestein toisillemme: paikallisoppaalla ei ole minkäänlaistä käsitystä takapihansa olosuhteista nyt viikkoa myöhemmin. Eli keli oli mitä parhain, jäätä oli vain nimeksi parissa kohdassa poluilla. Speedot on oikea asuste ja nastoja ei kaivata. Paikoittain siltapaikkojen pitkokset kylläkin ovat hieman märkiä, mutta lajin luonteeseen kuuluu jalkojen ja kenkien kastelu.

Ylityspaikat olivat parissa kohdassa tulvan vallassa.


Helvetinjärven yksi turistikohde on tietenkin Helvetinjärvi. Kuvassa Mika osoittaa tuota asiaa, sekä kuvaa sanallisesti vedenpinnan vaihteluita vuodenaikojen mukaan.

…ja Helvetinkolu


…ja moninaiset helvetinportaat.

Näiden lisäksi kävimme tarkastamassa peruskarttaan merkityn Pirkantaipaleen Kolulta lähtevät virallisen reittivaihtoehdon. Hienon vesiputouksen vierestä lähteväksi merkityn polun seuraaminen oli todellakin yhtä helvettiä. Tätä pusikkoista, umpeenkasvanutta ja soista Helvetin perkeleen Pirkantaipaleen kansallisreittiä kuljimme kilometrin verran takaisin ylängölle, joka tiesimme olevan kuivaa ja siitä takaisin polulle jota olimme tänne esikartanon porteille saapuneet.

Pirkantaivalpolun alku hienon vesiputouksen vieressä Helvetinkolua vastapäätä.
Ympyrän kohdalla olevaa polkua ei ole. Nimesimme sen Helvetin perkeleen Pirkantaipaleeksi.

Perjantain tunnustelut olivat hyviä ja teimme osittaisia päätöksiä lauantain lenkeistä. Haukanhiedasta Kolulle ja takaisin matkaa kertyi 11 kilometriä. Huomenna lisäämme tuohon Helvetistä itään-nimisen kierroksen, joka tekee Lähilenkki-tyylisestä kevyemmästä lenkistä noin 14 km pitkän. Pidemmälle lenkille lujempaa haluaville on tarjolla paikallisoppaan johtama retki. Nyt sauna, pienet ruokailut, takkatulta ja unta palloon. Unta vaikka terassilla tai riippumatossa, mikäli on saanut petipaikkajaossa kuorsaavan Karin viereisen punkan. Petipaikkoja tuossa tuvassa on noin kuusi.

Lauantaina aamupäivällä saapui muutama ihminen lisää. Heille oli tarjolla Rogainingharjoitus Raju-Roga Helvetinjärvi-kartalla ja lajin mestarin johdolla. Itse en tähän osallistunut, mutta ryhmä kiersi tämän kartan mukaisesti muutaman lähirastin. Tämä tapahtuma on muuten auki virtuaalisin kännykkäleimauksin pikälle kesään. (ei kuvaa kartasta, koska sen voi lunastaa tämän tapahtuman järjestäjältä)

Iltapäivällä klo 14 mennessä saapui noin kymmenen ihmistä lisää osallistuakseen ns. päätapahtumiin hitaampaan lyhyempään lenkkiin ja pitkään lenkkiin. Lyhyemmälle 14 km:lle osallistui kolme henkilöä ja muut menivät rapiat 18 kilometriä. Alkuun mentiin sangen rivakkaa vauhtia. Sitten saimme viestin kautta rantain, että pari henkilöä lähti perään myöhässä ja jäimme odottamaan heitä joksikin aikaa. Ketään ei perästä kuulunut. Ehkä menivät jonnekin muualle, ehkä lähtivät takaisin kotiin, ehkä jotain muuta. Jatkossa olisi hyvä, että varsinkin tällaisiin jonkinlaisen ajomatkan päässä oleviin tapahtumiin tullaan reilusti etuajassa.

Matka joutui näissä ryhmissä sovitun mukaisesti ja pitempilenkkiläiset ottivat silminnäkijähavaintojen mukaan loppukirejä paremmuuttaan mitatakseen. Oheisessa karttakuvassa on näiden reilu kolmituntisten lenkkiemme reittiviivat.

Lenkkeihin osallistuvat paikallisoppaan johdantoluennolla.
Viikonlopun lenkkien reitit. Paksumpaa viivaa on kuljettu useammin, ohuempia taasen vähemmän. Pidemmän lauantailenkin lisäreitti Luoman rantaan on piirretty käsivaralta.

Lenkkien päätteeksi nilkat kasteltiin jäisessä vedessä, kengät kuivattiin auringossa ja ruumiit, sekä sielut pestiin saunassa. Lisäksi nuotiolla valmistettiin ruokaa, syötiin, juotiin ja päiväretkeläiset poistuivat kotimatkoilleen. Yöksi jäävät perustivat leirin uimarannan oikeaan laitaan, jossa yövyimme sunnuntaiaamuun. Kolmihenkinen ryhmä lähti sunnuntaina vielä tekemään lenkin Seitsemisen kansallispuistoon, koska tällaiseen matkaan olivat lähteneet.

Järven jäät olivat sulaneet lopullisesti lenkkiemme aikana. Nyt oli hyvä viilentää jalkoja tuossa vedessä.
Tarjolla aurinkokuivattuja polkujuoksukenkiä.

Kiitän mukavasta seurasta vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Tämä leiri oli todellakin yhdistyksen kymmenen euron vuosimaksun arvoinen juttu. Kiitos ja lähtökahvit nuotiolla.

Sunnuntaiaamuksi kahvit pakista. Olkoon tämä suusaippuapesumainen päätös tälle monta tuhmuutta sisältäneelle tekstille.

Polkuköpöttelyterveisin, Kari Puttonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s