The heart has how old, the world is how large it is

Otsikko vielä vapaammin suomentaen: Kuinka nostaa noin 105 kilogrammaa noin 750 metriä korkean mäen päälle yhden kerran kiinalaisen verkkokaupan 32 euron sauvoja käyttäen noin kahden tunnin kuluessa. Juttu sisältää PA-polkujuoksijan tuotesijoittelua.

Tilasin Aliexpressistä kuvan mukaiset taittuvat kepit noin 32 euron hintaan, koska kaikilla itseään mäen päälle vaivalloisesti kampeavien kädessä olen tuon tapaisia nähnyt.

Testattava tuote

En ole koskaan omistanut mokomia keppejä, joten kaikki tässä kirjoittamani perustuvat täydellisesti omaan erehtymättämään musta tuntuu-menetelmää. Hiihtosauvoja olen jossain määrin käyttänyt hiihtoon ja luisteluun, mutta nehän ovat melkoisen erilaisia lajena.

Keppien mukana tuli sangen seikkaperäinen selkeä ohje, miten taivutella ne käyttökuntoon sekä miten sauvojen pituus säädetään portaattomasti alueella 110-130 cm. Kuvassa ohje naisten sauvojen säätöön, testaamieni sauvojen säätö on tämän ohjeen kääntöpuolella.
Sauvat on brändätty Pioneer-merkillä ja vaikuttaa siltä, että tällä edelläkävijällä on ihan oma linja minkä päästä näitä kepakoita tulee. Kädensija on mitä lie solumuovia ja silkinpehmeä käteen.
Nämä sauvat on valmistettu enimmäkseen alumiiniputkesta, kuten teksti sen selkeästi ilmaisee.
Nämä retkeilysauvat on valmistettu uusimmalla Seitsemännellä Mantereella.
Mukana tuli myös sommat ja tutit porkkiin päällystetyn tien dementiahiihtoon. Sommat saadaan paikoilleen kiertämällä tai voimallisesti työntämällä. Tutit vastustavat gravitaatiota kitkan avulla ja varmastikin pitkässä juoksussa(tm) tuurilla.
Sauvan kärjessä on Maailman Pitävimmän Pidon Antava Tähtimäinen Kruununjalokivikärki.
Sauvan osat pysyvät toisistaan eksymättä kuljetusasennossa muovikuorella piilotetun pyykkinarun avulla. Sauvojen pituussäädön salvan kireyssäätöruuvi on valmistettu Maailman Keveimmästä All Carbon-Kuttaperkasta.
Rannehihna on pinnoitettu ilmeisesti genuiinin nahkalla lisäämään silkinpehmeyttä köpöttelyyn. Sauvojen kädensijan alla on pieni Pioneer-brändätty tarranauha kuljetusniputusta varten. Sitä en ole vielä keksinyt, miksi näidenkin keppien kädensijat jatkuu pitkälle otekohdan alle. Onko jollain jossain määrin järjellistä selitystä tähän?
Sauvan sai sangen helposti hienon ohjeen avustamana täyteen mittaansa. Sauvan sisällä on ilmeisesti kuminauha- tai jousiviritys, joka pitää osat kasassa. Saivan ylin osio pyörii ainakin vielä vapaasti ympyrää. Tuo rannelenkki on sangen mukava näihin kätösiin, kiitos genuiinin.

Testimaasto ja testaajan olemus

Minulla on sangen vähän kokemusta mäkiharjoittelusta sauvojen kanssa tai ilman. Joten valitsin viime TTR-pikkujouluista tutun Kyötikkälän noin 3,5 kilometrisen lenkin testimaastoksi. Tuolle kierrokselle barometriset kellot ovat kertoneet noususummaksi 250 metriä, joten hyvässä lykyssä saattaisin saada täyteen neljä kierrosta ja sen saattelemana tehdä somepäivityksen verttitonni-vuoren huipulta. Mutta mitäpä mukavuudenhaluista pienellä kipukynnykselle varustettua 105 kiloista ruumista nyt äärimmilleen rääkätä, joten 750 metriä saa olla uusi tonni. Toiveenani on kuitenkin, että saan tästä pientä lisäpotkua kahden viikon päähän Jukolan viestiin.

Kiersin pari kierrosta näillä Pioneer-sauvoilla ja yhden kierroksen pihan siivoustalkoiden roskalavalta pelastamillani Karhu-merkkisillä alumiinisauvoilla. Näin saan tieteellisen tarkkaa ja tuoretta dataa vertailuni pohjaksi. Lisääntyvä mäkitreenin rasitus on saattanut vaikuttaa tuloksiin. Luonnollisesti ensimmäisen kierroksen menin nopeiten ja nostin itseäni tuossa Stravan segmentissä. Nopein kierrosaika oli 3 minuttia pikkujouluista nopeinta kierrosta nopeampi. Nyt toki ei ollut kavereita kirittämässä.

Vertailusauva, joka on alunpitäen tehty varmaankin lasten hiihtämisen harrastamiseen. Pituus sama 130 cm ja tämä keppi ei taitu moneen osaan.
Käytin molemmat sauvat WeiHeng-mittarissa, jonka kalibroin täydellä litran maitotölkillä. Kisakireydessään nämä Pioneer-sauvat painavat yhteensä 580 grammaa.
Karhun sauvat painavat 365 grammaa yhteensä. Tuo Pioneerin ”Carbon composite” on aika painavaa. Tietenkin sauvojen taitto-ominaisuus lisää painoa.

Vertailutuloksia

  • Pioneer-sauvat hieman lonksuvat käytössä, muttei mitenkään isosti
  • Paksu ja pitkä porkka uppoaa syvälle pehmeään maahan ja näin hidastaa etenemistä verrattuna huippuunsa viritettyyn Karhun hiihtosauvasompaan. Karhuissa on vain lyhyt piikki ja tässä kangasmaastossa ne ovat mielestäni paremmat. Somman paikka myös vaikuttaa sauvojen teholliseen pituuteen noin 5 cm:n verran.
  • Sauvat pysyivät pienellä säätökiristyksellä hyvin mitassaan, eivätkä osat irronneet toisistaan. Vaikka edellä mainitsemani porkan uppoaminen veti hetkellisesti osia erilleen toisistaan.
  • Sauvojen painopiste on sangen tasapaksu. Karhun sauvan alapään kavennus keventää sauvan liikettä huomattavasti.
  • Molemmat sauvat kyllä kestävät työntöä ja nojailua, sekä maltillisia taivutuksia.
  • Sauvojen varresta kantaminen. Pioneerin melkoisen raskastekoiset hihnat tekivät juostessa ylimääräistä liikettä, kun Karhun hihnat taas ovat keveät ja askeettiset. Kun vaihdoin Karhun sauvoihin, niin huomasin, että niitähän kantaa sormenpäiden varassa. Lisäksi tietty sauvapari mahtuu ohuempina helpommin yhden kämmenen oteeseen.
Tämä paksu jööti sauvan päässä on jotain mitä en ihan heti ymmärrä. Ainakin tässä maastossa tuo tuntui enimmäkseen jarruttavan menoa. Huomatkaa somman lipsahtaminen ilmeisesti oikeaan paikkaansa. Olin lenkin aluksi jättänyt sen noiden kierteiden varaan, mutta ensimmäinen työntö oli sen asettanut oikealle paikalleen. Tuossa asennossa sompa pyörii myös vapaasti.

Mihin käyttöön nämä sauvat?

Olen kuullut sellaista, että oikeat polkujuoksijat käyttävät pääasiassa kokonaisia sauvoja, mikäli sellaisia käyttävät. Itse en välttämättä halua kantaa tavaraa käsissä, mitä en juuri sillä hetkellä käytä. Nämä taittuvat sauvat voisivat olla mukana repussa, josta ne sitten kaivetaan loppunousuja varten. Tuo yli puolen kilon paino on sitten toinen mietinnän paikka. Suhteellisuusteorian periaattein se ei ole paljon noin 105 kilostani, mutta kevyemmälle juoksijalle kaikki merkitsee. Mutta selkeästi raskaampaa näiden painavampien sauvojen käyttö on verrokkisauvoihin verrattuna.

Jotta tämä vertailu olisi täydellisempi, niin minun täytyy lähteä jonkun kaverin kanssa sauvottelemaan joku päivä. Ja toiveena on, että tällä kaverilla on vähintään 150 euroa maksaneet merkkituotteet vaihdokiksi. Ehkä tällä tavoin osaamme laittaa nämä 32 euron kepit oikeaan lokeroonsa lopullisesti. Voinko suositella näitä? No en ainakaan vielä itselleni ainakaan. Minun täytyy ensin kokeilla niitä oikealla tavalla eli välillä taitella ne reppuun ja sieltä taas käyttöön. Ja tätä samaa toistaa usempi kymmenen kilometriä. Mutta tulipahan ostettua, kun halavalla sain.

Näin lopuksi voin avata tälle artikkelille valitsemani otsikon maailmaa. Löytyisikö joku hieman selittämään tätä syvällistä sanomaa minulle?
Kirjoittaja nojaa tässä ruudunkaappauksessa mainosvideolta sauvoihinsa ja koeluontoisesti huutaa pitkää sylkeä. Kengät ei kastuneet ja sauvat tukivat ja kestivät.

Tämän artikkelin kuvat ja videon making of löytyvät Googlen-kansiostani

PA-polkukopöttelijä Kari Puttonen, Tampere Trail Running

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s