Miksi juoksentelen?

UltraTimo blogi: Miksi juoksentelen? 25.12.2019

Kyselin instan puolella, mistä haluaisitte kuulla. Moni kysyi miksi juoksen? En ole hetkeen pohtinut koko asiaa ja luulen, että juoksen koska voin. Se on helppo ja nopea tapa urheilla ja hikoilla.

received_2076383629136796.jpeg

Olen juossut nuoruudessani todella vähän. Nuorena vähän. Vanhempana hieman ja noin 30-vuotiaani aloin juoksemaan säännöllisemmin. Asuin Jyväskylässä ja kävin lenkillä. Juoksin Jyväsjärven pienemmän puolen Kuokkalansiltaa yli, sataman kautta yliopistolle ja takaisin kotiin. Välillä vaihdoin suuntaa. Aina täysillä (niin lujaa kun pystyin). Kerran kävelin koko Jyväsjärven ympäri, oikeasti tulin Kuokkalansiltaa pitkin takaisin ja mietin, että ompa helketin pitkä matka jo tämä. Katsoin nyt jälkeenpäin, että Jyväsjärven ympäri kiertävä rantaraitti on 13km pitkä. Silloin se tuntui käsittämättömän pitkältä matkalta. Katsoin joskus aikaa. Kotiovelta kotiovelle, myös kerrostalon portaat piti juosta. Muuten sitä ei laskettu. Vuosi oli 2011.

Siirrymme ajassa eteenpäin vuoteen 2015. Sain joululahjaksi urheilukellon joka mittasi sykettä, matkaa ja aikaa. Piirsi reitin ja kertoi missä olin mennyt. Tämä räjäytti tajuntani ja aloitti juoksuharrastukseni. Kellon data ei ole ollut koskaan minulle kaikkikaikessa, mutta epäilen juoksisinko ilman kelloa ollenkaan. Nyt saatoin mitata saman reitin välisiä aikoja ja ilman lisätyötä sain ylös vuoden aikana keräämäni kilometrit.

IMG_20191015_213548-01.jpeg

Ilmoittauduin oikeastaan heti kellon saatuani ensimmäiseen puolimaratoniin kesällä 2015. Lopputulos oli 1h 53min 44s. Juoksin koko vuoden aina melko lujaa ja väin harvoin pidempiä lenkkejä. Koko juoksu meni helposti maaliin ja mielestäni ihan hyvään aikaan suhteessa tekemiseen. Vuodesta 2015-2017 juoksin noin 1000km/vuosi. Enimmäkseen puolimaratoneja ja yhden kokonaisen.

Olimme asuneet pari vuotta nykyisessä kodissamme ja olin juossut metsän vierellä kulkevilla pyöräteillä. En ollut kuitenkaan juurikaan käynyt metsän puolella. 2017 olin hommannut nastakengät, joilla oli tarkoitus pysyä talvilenkeillä pystyssä. Uskaltauduin takapihaltani lähteville poluille. Olen nykyään sillä samalla testilenkillä. Käyn toki välillä syömässä kotona.

IMG_20191017_155110-01.jpeg

Nykyään lenkkini kestävät pidempään, ne vievät useimmin metsään ja poluille. Varusteita ja kenkiä on läjä. Ei taida olla enää keliä missä en juoksisi, pidän sateesta ja märkä ja/tai liukas maa ei ole ongelma. Pysyn jotenkuten pystyssä, mutta en vieläkään löydä suunnittelemiani polkuja.

Metsässä en pidä niinkään metsän rauhasta vaan alustan vaihtelevuudesta ja esteistä. En ole pariin vuoteen kuunnellut musiikkia lenkeillä, joten polun tarjoama keskittymisen tunne on mukava lisä. Polku ei satu jalkoihin ja pidän juurakoiden ja kivien yli hyppimisestä. Eläinten näkeminen on metsässä hauskaa. Olen säikähtänyt ohi rymyävää hirveä, ohi sujahtavaa huuhkajaa ja vierestä lentoon lähtenyttä lintua. Viettänyt kesäpäivää kyiden kanssa samalla polulla, loikkinut rusakon perässä, väistänyt päästäistä ja joskus juossut hetken jonkun mukavan ja joskus vähemmän mukavan koiran kanssa.

IMG_20190929_102122-01.jpeg

Juoksemisen takia saan syödä jotakuinkin mitä haluan. Saan tuulettaa ajatuksia metsässä ja mikä tärkeintä, voi lähteä lenkille kotiovelta. Eniten rakastan sitä tunnetta, kun lenkin jälkeen on niin väsynyt, ettei pysy kunnolla pystyssä. Pitkiin peruskestävyyslenkkeihin en ole vielä rakastunut. Teen niitä, koska niin jaksan pidemmälle. Mieluiten juoksisin lujaa ja noin tunnin.

Ja valehtelisin jos väittäisin, että somemaailma ei olisi tuonut omaa lisäänsä juoksulenkeille. Kenkätestaukset ja tutut tekevät tästä hommasta mielekästä ja vaihtelevaa. En kaipaa aina juostessa yksinäisyyttä vaan pidän ajatustenvaihdosta. Eniten vihaan kuitenkin stressiä asioista, joista pidän. Siksi juoksen useimmin yksin tai helposti kotiovelta. En noudata suunnitelmaa, jos sellaiseksi ei lasketa tavoitekilometrejä tai aiempien ennätysten rikkomista. En usko ihan heti lopettavani.

IMG_20190417_170840.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s