VJ Sarva kenkätesti

Tässä omat arvioni ja huomioni VJ Sarvan kenkämalleista XTRM, MAXx, Xante, Xero 5. Kaksi viimeisintä nastakenkiä.

VJ ja Sarva kengät valmistaa orivesiläinen M-Shoe Makers Oy. (En olisi taivuttanut Orivedeltä tulevaa yritystä oikein joten kopioin heidän nettisivuiltaan). Kenkiä saa nykyään monista paikoista.

IMG_20190917_095824.jpg

Olen saanut kaikki neljä kenkäparia testikenkinä. En ole sopinut antajan kanssa mitään vaan olen saanut vapaat kädet testata ja kirjoittaa kengistä.

Mielestäni kaikki kenkiä tulee sovittaa ja testata. Eri jalka ja eri juoksija pitää erilaisista asioista. Olen juossut useiden eri merkkien kengillä, mutta ihan oikeasti pidän VJn kengistä. Kaikissa näissä on tarpeeksi suojaavuutta ja pitoa. Erityisen leveitä kenkiä en voi käyttää, koska jalkani heiluu niissä. Toisaalta liian kapeat kengät hiertävät ulkosyrjään ja pienet irrottavat kynnet.

VJn kengissä suurimpana plussana on ollut kengänkärkien ja pohjan suojaavuus. Yksikään kivi tai juurakko ei ole tehnyt kipeää. Voin rymistellä huoletta kengillä lähes kaikkialla.

Kengän kokoni on 44, eli 28cm ja koko vastaa hyvin valmistajan tietoja ja on mielestäni linjassa myös muiden valmistajien vastaavaan.

VJ Sarva Xero 5

IMG_20191128_202927-01.jpeg

VJ Sarva Xero 5 M

Xero 5 on valmistajan mukaan normaalilestinen, 8mm dropilla ja 20 tähtinastalla. Kengässä on vettähylkivä kalvo. Droppi toimii itselleni erinomaisesti ja kenkää on helppo varioida pohjallisen ja käytettävän sukan mukaan. Tilaa on hyvin.

Takana testijuoksua 90km ja tämä on noussut jo nyt ylivoimaiseksi talvijuoksukenkä suosikiksi. Olen juossut Xero 5:lla lyhyitä viiden kilometrin lenkkejä ja pisimmät on olleet 3h tai 20km joista suurin osa jyrkkää ala- ja ylämäkeä.

Kenkä pitää hyvin erilaisilla alustoilla. Alamäet uskalsin rallatella pimeässä metsässä poikkeuksellisen kovaa. Lyhyillä lenkeillä kalvo pitää suurimman osan lumen tuomasta kosteudesta ulkopuolella. Pidemmillä lenkeillä on tänä talvena ollut tolkuttoman märkää, jos kenkä hörppää vettä se lähtee suhteellisen mukavasti kengästä pois. Vesi ei juuri haittaa minua kengässä tai kengän ulkopuolella.

Nastat pitävät hyvin ja antavat rennon juoksutuntuman sohjossa ja osin jäisessä maastossa. Jyrkimmät jäiset mäet on taidoillani otettava rauhassa. En ole kaatunut kertaakaan testijaksolla, joka taitaa olla oma ennätys kautta aikain.

Xero 5:lla meinaan edetä jatkossa kaikenlaiset talvijuoksut kisoista pitkiin hitaisiin lenkkeihin. Juoksen näillä enimmäkseen poluilla, eikä minulle juuri nyt ole juurikaan tarvetta maantienastariin, mutt. Yhdeksi yleiskengäksi se on varmasti hyvä valinta.

Pelkällä asfaltilla en ole juossut, kuin siirtymiä. Nastat eivät tuntuneet läpi. Pohja on suojattu hyvin, eikä mitään iskuja ole osunut jalkapohjaan. Pohja on itselleni tarpeeksi iso, joten myös jäätyneiden purojen ja lammikkojen ylittäminen on tapahtunut mukavasti.

Xero 5 kenkää vertaisin Sarvan Xtrm (arvioitu alempana) malliin istuvuuden puolesta. Suosittelen testaamaan kyseistä kenkää. Aion rallatella kengällä johonkin huhtikuulle, kunhan polut ovat täysin sulat.

IMG_20191128_193617-01.jpeg

Kenkä on perinteisemmän värinen, kuin esim Xtrm. Olen itse koulukuntaa, jossa kenkä saa olla värikäs. Joten siitä iso miinus. Oranssi/musta on mallia ok.

Xero 5 on muuten arvioita uusimmassa Juoksija-lehdessä. (9/2019)

VJ Sarva Xante

IMG_20191114_193910-01.jpeg

VJ Sarva Xante M

Xante on Xero 5:n tavoin normaalilestinen nastakenkä. Siinä on 10mm droppi ja vettä hylkivä kalvo. 20 tähtinastaa takaa pidon. Käytettäessä Xante tuntuu kuitenkin selkeästi Xero 5:sta leveämmältä ja sopii kokonsa puolesta pidemmille lenkeille.

Kantapääongelmieni takia Xante toimii hyvin lisäpohjallisen ja kantapehmikkeen kanssa. Droppi ei häiritse itseäni ja tuo lisädroppi toimii itselläni. Kengänkärki ei hankaa varpaita, eikä kenkä paina mistään. Paksummalla sukalla voi lisäpohjallisen kanssa vähentää tai lisätä tilaa kengässä. Haluan kengän olevan aina napakka, mutta varpaille tahdon tilaa. Tätä Xante tarjoaa.

Takana testijuoksua 50km ja kenkä sopii talven pidemmille lenkeille. Umpihangessa kenkä ei lipsu ja liukkaalla maantiellä kenkä antoi mukavan pidon. En tunne nastoja kengän pohjan läpi.

dav

Kenkä pitää hyvin erilaisilla alustoilla. Kalvo piti tänään testilenkillä kylmän ja lumen kengän ulkopuolella ja pienessä pakkasessa kenkä oli lämmin. Vettäpitävän sukan kanssa suurin osa kenkään menneestä vedestä valuu pois, eikä ainakaan itseäni häiritse ollenkaan.

Xante on melko helppo saada tukevasti jalkaan ja siinä on Sarvan kesämalleja pidempi iltti (se läpäre minkä päällä nauhat kulkevat). Tämä suojaa nilkkaa nauhojen aiheuttamalta kiristyksen tunteelta. Kengän saa sidottua omaan siroon nilkkaani tiukasti.

Xante on pohjasta suojattu ja vain terävimmät kivet, jotka osuvat aivan kengän keskelle tuntuvat läpi, mutta eivät aiheuta ongelmia. Vertaisin kenkää kesämalleista MAXx-kenkään, tosin Xante on hieman kapeampi.

Kenkä on musta, harmailla yksityiskohdilla ja valkoisella pohjaraidalla. Suosin mielummin värikkäitä kenkiä, mutta kenkä osuu varmaan monien silmään. Itse toivoisin räväkämpiä yksityiskohtia.

VJ XTRM

IMG_20190621_105252.jpg
https://www.vjsport.fi/fi/vj_shoe/vj-xtrmpolkujuoksu/

Olen juossut kengällä noin 400km enimmäkseen kotipoluilla ja tehnyt pari vierailua kauemmas kengät jalassa. (5-42,2km lenkkejä). Kenkä ei ole aiheuttanut jalkoihin yhtään rakkoa.

Kengässä on todella maltillinen droppi ja räyheät nappulat pohjassa, jotka pureutuvat hyvin polkuun. Lyhyet siirtymäpätkät maantiellä ei tuota ongelmia.

Kengän pito on todella hyvä. En ole joutunut murehtimaan, että kenkä ei pitäisi. Märkä kalliokaan ei ole ongelma, kunhan ei ihan itsemurhakallioita yritä alas. Kengällä on mukava juosta lujaa ja se suojaa hyvin poluilla olevilta juurilta ja kiviltä. Kastuessaan kenkä ei muutu läpimäräksi vaan päästää hyvin veden pois.Kenkä istuu hyvin jalkaan.

Jalkapöytäni on siro, joten sain kenkään ylimääräisen pohjallisen turhan tilan pienentämiseksi. Varpaille jää silti tarpeeksi tilaa, eikä kynsiongelmia ole ollut. Juoksin kengällä jopa 33km Pirkan hölkän. Suurimmaksi osaksi hiekka ja sorateitä. Kenkä on tällaiseen melko karu, mutta silti juostava.

Kenkä pitää pukea jalkaan tarkasti ja varsinkin (kuivumaan) poisotettu pohjallinen on syytä asetella tarkkaan kenkään parhaan mahdollisen juoksutuntuman saamiseksi. Tämän oppii onneksi nopeasti.

IMG_20190920_175252-01.jpeg

Iltti ei riitä suojaamaan nilkkaa, mikäli käytän viimeistä lukkonauhoitusreikää. Muutenkin toivoisin pari senttiä pitempää ilttiä. Plussaa silti iltissä olevasta pehmusteesta joka suojaa kivasti nilkkaa nauhojen puristukselta. (käytän lukkonauhoitusta viimeisen ja toiseksi viimeisen reiän välillä). Kenkä on ollut jalassani AulankoTowerTraililla (21km), HimosTraililla (28km) ja myös NuuksioClassicin maratonilla (42). Ja tietysti lukuisia kertoja kotipoluilla.

Osa ei pidä XTRMn värityksestä, itse kuitenkin pidän jos kengässä on väriä. Punainen ja neonkeltainen on kieltämättä hämmentävä yhdistelmä. Se kuitenkin toimii itselleni ja mutaisesta kengästä näkyy jompikumpi väreistä. Tämä lienee iso bonus, jos kenkä irtoaa esimerkiksi suohon? En tiedä miten, mutta jos.

VJ MAXXx

IMG_20190612_183454-01.jpeg

VJ MAXx

Lopussa myös Juha Jumiskon kommentit kengästä.

Olen juossut kengällä n.200km kotipoluilla.

Kengässä on 6mm droppi ja verrokkituotetta (VJ XTRM) maltillisemmat nappulat pohjassa. Kenkä on enemmän maantietossun kaltainen mielestäni.

Kengän pito on todella hyvä. En ole joutunut murehtimaan, että kenkä ei pitäisi. Märkä kalliokaan ei ole ongelma. Jos kenkä ei ole tarpeeksi kireästi jalassa kenkä pitää ja jalka jatkaa matkaa. Nilkkani on kenkään hitusen liian kapea, mutta myöhäissyksyn märemmillä keleillä ja paksumman sukan kanssa kenkä sopii myös omaan jalkaani. Keskikesällä en sillä tästä syystä juokse.

Kengän rockplate suojaus toimii hyvin poluilla olevilta juurilta ja kiviltä. Ominaisuus jota arvostan paljon. Osun paljon kiviin ja juuriin, joten suojaus on kivalisä, voin nauttia juoksusta varomatta liikaa askelia. Myös kengän kärki suojaa erinomaisesti iskuilta. Kun sometan, kompastelen. Mahtava ominaisuus.

Edelleen jalkapöytäni on siro, joten sain kenkään ylimääräisen pohjallisen turhan tilan pienentämiseksi. Epäilemättä kengän lesti toimii normaaliin jalkaan omaani paremmin. Oman näkemykseni mukaan lestiä voisi sanoa leveämmäksikin. Varsinkin nilkalle on paljon tilaa. Monet tuttuni pitävät tossusta todella paljon ja se tarjoaa jalalle tilaa pitkille lenkeille.

Kenkä tulee olemaan oma syksy ja alkutalven kenkä. Kengässä on paljon tilaa ja sinne mahtuu helposti paksu sukka tai jopa kaksi sukkaa.
Pidän MAXx kengän värityksestä ja se on hauska väripilkku jalassa siellä ja täällä.

IMG_20190922_114822-01.jpeg

Lupaamani ammattilaisen lausunto:
Juha Jumisko kertoo, että kun kerran sai VJ Sarvat jalkaan, ei paluuta muihin ole ollut: Vuoriultratykki kehuu: ”Erityisesti tuo pohjamateriaalin pito on jotain niin jäätävää, et en enää voi vaihtaa muihin 🙂 nyt ku XTRM ja MAXx mallit tuli niin on lestissäkin sopivasti leveyttä ja vaimennusta mun tarpeisiin pitkillekin ultrille. Pito on tärkein ja ketteryys.”

Hitusen verran siistiä, että tällä kengällä voi juosta vuoriultria kovalla tasolla ja taittaa kivoja metsälenkkejä maltillisemmilla vauhdeilla. Suosittelen muuten testaamaan kenkää myös metsäkävelyillä, toimii sienestäessä erinomaisesti.

Loppukaneettina totean vielä, että kenkien joista pitää arvioiminen on hankalaa. Haluan uskoa, että olin rehellinen ja pyrin poimimaan kengistä tärkeimpiä huomioitani. Eri kenkiä testaamalla pääsee varmasti parhaimpaan tulokseen.

4 Comments on “VJ Sarva kenkätesti

  1. Kiitos tosi paljon tästä testistä ja koko blogista! Olen itse siirtynyt metsään juoksemaan muutamia vuosia sitten polvikipujen vuoksi, ja nyt pari vuotta sitten ostin oikeat polkukengät (Salomonit). Vasta pari viikkoa sitten tajusin, että Suomessakin tehdään huippukenkiä ja Sarvat olisi tavoitteena hankkia. Olen aina säästösyistä mennyt yksillä kengillä (lasten tarpeet ensin), ja nytkin ajattelin yhdet hommata joilla juoksen seuraavat pari vuotta….mutta mitä enemmän luen, sitä tuskaisemmaksi muutun.

    Oikein pohdituttaan kun olen juossut joka kelillä noilla perus-Speedcrosseilla jalat märkinä umpihangessakin ja toistaiseksi pärjännyt, mutta mutta…Onko nastat talvipoluilla niin autuaaksi tekevät, että sellaiset olisi paras kuitenkin hankkia talveksi (ja jyrsiä pettua lähimetsistä loppuvuosi)?

    Tässä samalla kun tätä kirjoitan, kallistun kyllä yhä enemmän nastojen suuntaan. Kesä vain huolettaa, voiko nastat juoksemista jotenkin niin, että polvi alkaakin oirehtia enemmän? Mutta ehkäpä se ei auta kuin kokeilla…hiotaan nastat pois, jos ei siitä mitään muuten tuu.

    • En mielelläni anna suoria ohjeita, kaikki pitää niin eri asioista.. Mulla ei juokseminen ole talvella kivaa, ilman nastoja. Varon liikaa askelia ja saan lonkankoukistajat ja polven tai molemmat kipeiksi. Nastat vaihdan keväällä liukkaiden loputtua ja otan joulusta takaisin käyttöön. Ylipäänsä olen suosinut aina useampaa kenkäparia, jolloin jalka tekee eri tavalla töitä, eri kengissä. Toki sijoituksena isohko, mutta hyvillä välineillä juokseminen on mielestäni mukavampaa. Katsoisin myös tarjoukset ja tarkistaisin, josko ylimääräiseksi jääneitä kenkiä olisi jollakulla myynnissä.

  2. Päivitysilmoitus: VJ SARVA Kenkätesti (osa 2.) – Tampere Trail Running

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s