UT2020 HimosWinterTrail

Viikonlopun tulokseksi tuli yöllä 13km lenkki, jonka kiersin erinomaiseen aikaan 1h24min19s. Miesten sarjassa vain 35 oli minua nopeampia. Uskomatonta, mutta totta. Päivällä oli vuorossa 25km rykäisy, johon sain käytettyä 3h3min38s ja sijoitus jaettu 46/64. Aiheutin ystäväni Pasin kanssa järjestäjälle harmaita hiuksia täsmälleen samalla ajalla. Ymmärtäisin, että olin tästä kaksikosta voittaja perjantain kovemmalla vedolla? Mielenkiintoista olisi nähdä kokonaissijoitukseni molempien päivien pitkämatkalaisena. Koko komeuden kruunasi lauantai-iltana Ressu Redfordin keikka. Viikonlopun kuormitus keholle massiivinen. Palautumiseen meni poikkeuksellisesti yli 4h.

received_526655194612963

Saavuin perjantaina Himokselle hyvissä ajoin ja aikaa jäi pari tuntia ennen ensimmäistä lähtöä. Valmistautuminen oli sitä perinteisintä polkujuoksuvalmistelua. Mökissämme raikasi ikivihreät suomalaiset Klamydiasta Jaakko Teppoon. Osa mökkeilijöistä oli tullut töihin, osa lähti juoksemaan. On etuoikeus päästä tällaisessa revohkassa viettämään aikaa.

IMG_7794

Kuva: Nico Peltola

Oli huikeaa palata taas vihdoin Himokselle. Olen kuitenkin viime kesän vuoden somehahmo ja aion toteuttaa täällä myöhemmin ultra-unelmani, eli elokuussa. Todellinen tasoni juoksijana on onneksi jo kaikille selvä ja tekemiseni muistuttaa häsläämistä, jolle on vaikea löytää verrokkia. Tästä syystä paluu oli taas mitä mukavin. Hieman tosin ihmettelen, että kisanumeroani ei oltu otettu valmiiksi esiin. Autokuski sentään löytyi kisojen ajaksi. Matkustin takapenkillä, niin kuin asiaan kuuluu. Jos en ihan väärässä ole, niin iltabileiden Ressun biisilistakin oli tehty Spotifyn kuuntelulistani mukaan. Sattumalta muuten myös samassa järjestyksessä. Tai ehkä ei?

dav
dav

Molempien kisapäivien reitti oli sama, päivällä kiersin sen kahdesti. Lunta ei reitillä ollut ollenkaan. Mutaa, jäätä ja liukkaita kiviä ja juurakkoja sitäkin enemmän. Päätin alunperin vaihtaa juoksujen välissä kenkiä, mutta meninkin luottokengilläni VJ Sarvan Xero 5:lla molemmat kaksi päivää. Nastat olikin oikein hyvä päätös, eikä pidon kanssa ollut mitään ongelmia. En viime vuoden tavoin menettänyt kynsiä tai saanut hankaumia. Ei toisaalta tullut yllätyksenä.

Perjantai yötä vastaan lampun kanssa vouhottaminen oli huomattavasti intensiivisempi kokemus. Onneksi olen juossut pimeässä ennenkin. Reitin merkkaus oli toteutettu erinomaisesti. Vaikka suurimman osan ajasta menin jonossa, pääsin lopussa hetken katsomaan reittimerkkejäkin. Merkkeihin oli lisätty heijastimet, jotka näkyi helposti ja selkeästi. Maastoon reagointiin jää pimeässä vähemmän aikaa ja hauskana bonuksena pääsi oikein kunnolla sinuiksi mudan kanssa, kun ei ollut mitään mahdollisuuksia väistellä lammikoita. En tosin edes yrittänyt.

dav

Yöllä reitiltä jäi mieleen puro, jota pitkin pääsi syöksymään alas ja törkeän hieno kynttiläpolku, josta alla oleva kuva kertoo enemmän kuin selittelyni. Kynttilän valo ei ihan riittänyt kasvoihini, mutta hyvin valittu juoksuseura ja kisanumero paljastaa, että myös minut on tallennettu kuviin.

Kuvat: Jani Sompi

Koska ilta oli lämmin, päätin laittaa melko vähän päälle. En ottanut juomaliiviä, enkä jostain syystä puhelimelle vyölaukkua. Virhe, joka kostautui myöhemmin. En tykkää juosta, jos minulla on jotain käsissä. Pidin huolen, että takissani on puhelimen mentävä tasku. En tosin ollut koskaan kyseisessä taskussa puhelinta pitänyt. Toinen virhe.

Kantapääni on aiheuttanut pientä harmia, joten teippasin vasemman kinesioteipillä. Join hieman vettä ja kahvia. Kotoa lähtiessä olin tankannut annoksen makaronia. Mitään en unohtanut ja aikaa oli hyvin, siirryimme lähtöalueelle.

Reitti oli tuttu, joten tyydyin lähdössä pitämään sellaista vauhtia, etten ihan hännille jää pitkän nousun jälkeen, kun letka siirtyi metsään. Kokemuksesta vauhti hidastuu huomattavasti ensimmäisen kerran metsään siirryttäessä. Oma vauhtini suurinpiirtein tuplaantuu. Askel kevenee ja pääsen vauhtiin.

Vastoinkäyminen sattui metsään siirryttäessä. Takin tasku petti puhelimen hytkynnän alla ja tipahti alas. Onneksi jäi kiinni vyötäröresoriin ja sain kaivettua puhelimen käteen. Hetken mietin mihin puhelimen viskaan ja mietin hetken, jättäisinkö sen huoltoon. Touhottaessani eteenpäin en kuitenkaan tajunnut jättää. Jatkossa pyrin tarkistamaan, että löytyy joku jemma mihin tavarat saa helposti matkaan, jos varusteet pettävät.

Koko perjantain lenkin sain pidettyä mielestäni hyvää ja tasaista vauhtia kaikesta huolimatta. Kiristin lopussa ja jalat kantoivat ihan hyvin. Olin jo lähdössä päättänyt, että otan ystäväni Pasin päänahan pimeässä yössä. Näin tekemällä saisin heitettyä häviön painolastin selästäni ja voisimme lenkkeillä yhdessä taas lauantaina.

Kirini irtosi ihan hyvin ja saavuin hyvävointisena maaliin. Kenties olisin voinut lähteä hieman aiemmin kiriin, mutta tällä kertaa näin. En olisi paljoa kovempaa oikeasti päässytkään.

Maalissa perusläpändeerosta ja uhoamista. Hetki odottelua, että koko porukka ehti maaliin ja mökille jälkipeleille. Nukkuminen ei yleensä onnistu kovan suorituksen jälkeen ja ilta venyi ehkä hieman järkevyyden yli. Tiedän herääväni aikaisin ja nukuin melko huonosti.

Aamulla ylös ja valmistautumaan lauantain retkeilyyn. Porukka oli sen verran kokenutta polkujuoksijaa, että kauheaa odotuksen tunnetta ei tuntunut enää olevan. Asioita suoritettiin ja Jaakko Teppoa kuunneltiin. Ehkä parasta kisavalmistautumismusiikkia. Kannattaa kokeilla.

_DSC9456

Kuva: Tommi Kuronen

Lähtö oli puolilta päivin ja liikahdimme sopivasti kohti lähtöä. Olin ajatellut juoksevani reitin Pasin, Ollin ja toisen Pasin kanssa yhdessä ja tämän toteutinkin erinomaisesti. Olipa rattoisaa matkustaa näin mukavien miehien kanssa. Muutamaan otteeseen hukkasin ryhmän selän, eilisen tapaan sähläsin varusteiden kanssa ja näin kiinnittämään numerovyötä. Lopussa puolet porukasta kiristi vauhtia ja jatkoin shortien valaisemaa polkua loppuun.

Mukavassa seurassa kilometrit menee nopeasti ja juokseminen on hauskempaa. Emme ihan hirveästi edes yrittäneet puristaa vaan menimme rauhallisesti ja tasaisesti aina maaliin asti. Ehdimme keskustella oikeastaan kaikesta, jopa Ressun keikasta. Toivottavasti juoksemme yhdessä jatkossa myös Himoksen ulkopuolella.

wintertrail-2020-1181973

Kuvat: Jani Sompi ja Tommi Kuronen (ohitusyritys)

Aivan niin kuin kuvista näkyy peesasin peesaamisen perään. Kerran yritin ohi ja törmäsin mieheen, joka on kuin betonia. Ilmat pihalle ja lievä aivotärähdys. Sain kuitenkin roikuttua mukana. Aina maaliin saakka. Syöksyin ja yritin ohi, mutta ei jaloista lähtenyt ja saimme tulokseksi sekuntilleen saman ajan.

received_1296373670547919

Pari poimintaa vielä loppuun. On hämmentävää juosta paikassa, missä minut tunnistetaan. Välillä aika kaukaakin. Yritin jutella jotakuinkin kaikkien kohtaamieni ihmisten kanssa, suurin osa vastaili takaisin. Huollot Himoksella pelasi taas erinomaisesti ja tsemppiä riitti. Ainoastaan urheilujuoma oli aika tujakkaa ja pelkäsin hieman vatsani puolesta ja jätin enimmät juomatta. Menin pitkälti oman huollon kautta lauantain, perjantaina en lisäenergiaa tarvinnutkaan. Taisin pari lasia vettä juoda.

IMG_20200119_133803

Kuva: VJ Sarva (mikäli kuvaaja haluaa myös nimensä tähän, laitan sen mielelläni)

Reitin hauskinta antia oli ojat ja suot, purot ja kalliot. Mielestäni juostavaa pätkää. Toki nastat edesauttoivat pystyssä pysymistä ja lauantain veturi meni niin tasaista tahtia, etten tajunnut itse juuri viedä letkaa. Kuvaajia toki harmitti, että kuvaamiseni oli hankalaa. Näitä kuitenkin sattuu. Ensi kerralla ultralla yritän ottaa tilaa myös itselleni.

IMG_7790

Kuva: Nico Peltola

Ressu tarjosi parastaan ja iltabileet kestivät todella pitkään. Tämä oli ensimmäinen kertani Himos Areenalla ja saatan vielä joskus palata. Nyt kuitenkin treenitossut taas jalkaan ja kohti kovempaa treeniä ja Himoksen tuplaextremen 52km matkaa. Toivottavasti näemme poluilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s