VJ SARVA Kenkätesti (osa 2.)

VJ Sarva kenkätesti osa 2.

Tässä jatko-osassa arvioin VJ:n kengät IRock 3 ja Devil. Rock on varustettu räyheillä nappuloilla ja Devil nappuloiden ohella pitävillä nastoilla. Olen osa VJ:n brändilähettiläs ohjelmaa ja olen saanut kengät testattavaksi. Pidän lähtökohtaisesti kenkien istuvuudesta, molemmat kengät on värimaailmaltaan neutraalit, mustapunainen ja mustaoranssi on takuuvarma valinta. Vaikka kenkiä ei saisikaan ostaa ulkonäön takia, suosin itse mielummin mahdollisimman värikkäitä kenkiä. Rapa ja muta näyttää hienolta värikkäämmissä kengissä. Vertailupohjaa minulla on jonkin verran muihin malleihin, mutta ei viime vuodelta enää rinnaikaisilta valmistajilta. Vuosi vuodelta enemmän kokemusta poluilla juoksemisesta, joka on muuttanut hieman kengiltä odottamiani ominaisuuksia. Istuvuus ja pito on tullut tärkeämmäksi, kuin suojaavuus.

Aiemmin arvioin kengistä XTRM:n, MAXxin, sekä nastareista Xero 5 ja Xante mallit. Nämä arviot löytyvät täältä: VJ kenkätesti Mikäli olet sovittanut tai testannut näistä malleista jotakin, pyrin vertaamaan malleja toisiinsa. Kenkäasioista jotain oppineena suosittelen testaamaan rohkeasti erilaisia kenkiä. Jos lähtötilanne jo sovittaessa on huono, en ole useinkaan saanut kenkää kunnolla käyttöönsä.

Käytän VJ:n kengissä kokoa 44, joka on pituudeltaan jalkaani sopiva. Joudun kuitenkin kesäisin lisäämään kenkiin pienen lisäpohjallisen viemään turhaa liikettä ylös alas kengässä. Samalla kenkä lukittuu näin jalkaani hyvin, ei hankaa, ei aiheutta hiertymiä, eikä pituutensa vuoksi irroita varpaankynsiä kuin erityisen pitkillä lenkeillä (+40km). Viimeinen on ongelma, jota en ole voinut välttää täysin koskaan.

Nyt arvioihin:

IRock 3 (Valmistajan sivuille, IRock)

VJ:n kengistä kapein lesti 6mm dropilla. Olin skeptinen tarvitsenko IRockin kaltaista kenkää, koska pidin XTRMstä niin paljon. IRockista tulikin pitkäksi aikaa ns.varakenkä ja käytin sitä vain harvoin ja melko lyhyillä lenkeillä. Harmittavasti XTRM:n saavuttaessa 1000km (aion myöhemmin hankkia uuden parin) vaihdoin pääkengäkseni Rockin. Rockin pito on ollut jopa hieman Xtremeä parempi ja sillä on mukava juosta lujaa, myös haastavissa maastoissa. Tämä johtuu nappuloiden syvyydestä ja kengän keveydestä. Alunperin pelkäsin, että pohjasta puuttuva rockplate olisi ongelma, näin ei kuitenkaan ole ollut. Kenkä on suojannut iskutusta vähintään tarpeeksi. Siitä onkin tullut alle 30km kisakenkäni. Testasin Rockia Aulangolla ja Saimaalla järjestettävässä Xrunissa ilman mitään ongelmia.

Irockilla olen ehtinyt juosta nyt reilu 300km lyhyistä lenkeistä aina noin 30km lenkkeihin. Mitään isompia ongelmia ei ole esiintynyt ja voisin harkita pidempiäkin matkoja kyseisellä kengällä. Erityisen mutaisella kelillä Rockilla on hauska rallatella menemään. Käytännössä kengässä ei näy vielä juostut kilometrit, päällinen on ehjä ja pohjan nappuloissa lähes uudenveroiset nappulat. Juoksen usein ennen poluille siirtymistä maantien reunaa ja hiekkatietä. Nappulat ovat kestäneet kulutusta hyvin. Ihan puhdasta asfalttia olen välttänyt. Kaikista testaamistani malleista FitLock toimii omaan jalkaani näissä parhaiten. Kiristyssysteemin ansiosta jätän usein jalkapöydän päältä nauhat hieman löysemmiksi ja kiristän ylhäältä tiukemmalle. Tämä on toiminut erinomaisesti, iltin ansiosta nauhat ei paina nilkkaa ja antaa koko nilkalle mahdollisuuden liikkua vapaasti. Kenkä sulkeutuu tiukasti eikä roskiakaan ole häiriöksi asti kenkään mennyt. En käytä kengissä gaitereita, eli säärystimiä. Vesi tulee kengästä usein melko nopeasti pois, eikä ole häirinnyt itseäni. En erikseen kierrä lätäköitä, varsinkaan jos juoksen lyhyempiä matkoja hieman kovemmalla temmolla.

IRock istui todella napakasti jalkaani, jonka lisäksi käytän kengässä usein lisäpohjallista, paitsi todella paksun sukan kanssa (Sealskinz tai muu todella paksu talvisukka). Kenkä pysyy hyvin askeleeni alla ja kontakti maahan on hyvä. En ainakaan muista kaatuneeni kengät jalassa. Märän puun päälle astuessa sivuluisu on ainoa hetki tai märät pitkospuut jos joutuu ottamaan askeleen sivusuuntaan, ei eteenpäin.

IRock 3 sopii mielestäni erinomaisesti polkujuoksuun. Tässä vaiheessa en osaa vielä juosta koko talvea nappulakengällä, joten käyttöaika alkaa keväältä myöhäiseen syksyyn. Voisin myös suunnistaa kengät jalassa, jota en tietenkään tee (en löydä rasteja).

Devil (Valmistajan sivuille, Devil)

Kutsuisin Deviliä IRockiksi nastoilla. Kengässä on 4mm droppi ja hieman IRockia tilavampi kantakuppi. Muutenkin kenkä käyttäytyy ja muistuttaa paljolti juuri Rockia. Melko räyheän pohjan lisäksi kengässä on VJltä tutut tähtinastat. Xeroon ja Xanteen verrattuna kenkä on kevyempi ja nopeamman oloinen. Pohjassa on riittävästi vaimennusta, mutta pitää testata kenkää vielä erikseen ns.pitkällä lenkillä. Juoksen kengällä ihan mielellään lumessa ja jäisellä asfaltilla. Nastat eivät tunnu häiritsevästi läpi ja poluilla niitä ei edes huomaa.

Devileillä en ole ehtinyt erityisen pitkiä lenkkejä menemään. Nämä ovat kuitenkin keveimmät nastarit joita olen koskaan testannut. Alkuperäinen idea oli testata voisiko polkujuoksija hyötyä nastakengistä jo ennen talvea. Pidän tunteesta, että kenkä pitää vaikka itse hosuisin tai kadottaisin hetkeksi keskittymiskyvyn juostessa. Tällaisia minulle sattuu silloin tällöin. Devilin pito on uskomattoman hyvä ja ehdin juosta sillä viime talvena peilijäällä ilman ongelmia. Ylipäänsä vaihdan usein hieman kavereitani aiemmin nastakenkiin ja juoksen lähes koko talven nastakengillä. Voi olla, että tuntemukseni pettää, mutta lonkankoukistajat ja juoksuasentoni pysyy parempana kun luotan kenkien pitoon, enkä tavallaan varo askelta.

Tänä syksynä olen tehnyt lyhyempiä testilenkkejä märillä poluilla ja kieltämättä nastat tuovat kivasti vakautta ja pitoa erityisesti märkien puiden ja risujen päällä. Kenkä täydentää kivasti valikoimaa, mutta omaan käyttööni kenkä jää ehkä hieman väliinputoajaksi. Selviän nappulakengillä hyvin myöhäisen syksyn lenkit ja vaihdan jäisille keleille usein pehmustetummat nastarit talviajaksi. Toisaalta Devil voisi sopia hyvin talvella vauhtitossuksi ja pitonsa vuoksi tällä voi juosta myös vetoja jäisellä alustalla ilman suurta pelkoa kaatumisesta.

Toinen Devileillä juossut kommentoi kenkiä näin: “Devilit valitsin istuvuuden (lestin) takia. Ainoastaan VJ:n kengillä pystyn juoksemaan peilijäällä. Devilin Ppäällinen oli kevyempi ja joustavampi kuin Xerossa. Kepeä juoksutuntuma on tärkeintä.”

PS. MAXx toimii lenkkarina itselleni parhaiten porrasnousuissa. Kengän pito märällä portaalla (alas tullessa erityisesti) on ensiluokkaista ja kengän lestissä oleva lisätila tulee tarpeeseen. Jos askel on epätasaisempi olen kokenut kengän olevan itselleni liian leveä ja epävakaa. Samalla MAXx on toiminut kisamatka ja kisaexpo-kenkänä erinomaisesti. Yksi lempikengistäni myös pihahommissa.

mde

2 Comments on “VJ SARVA Kenkätesti (osa 2.)

  1. Kiitos mielenkiintoisista arvioista. Kuinka olet pärjännyt VJ Sarva kengillä tämän päivityksen jälkeen? Itselläni ekat polku/suunnistuskengät haussa, niin aihe kiinnostaa. Mainitset käyttämäsi kengän kooksi 44, minkä pituinen jalka sopii hyvin tuon kokoiseen kenkään?

    • Kiitos ja juoksen tosiaan vain VJn tossuilla. Nyt noin 1000km käytetyt Xerot alkaa olla lopussa ja lempikengiksi on tullut VJn Ultrat. Kaikki kengät kuitenkin säännöllisesti käytössä. MAXx sopi parhaiten porrasjuoksuun, koska oma jalkani on niihin liian kaponen. Pääsee pyörähtämään hieman nilkasta joka ei poluille sovi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s